Lokale bloem, minder reisafstand, minder CO2 uitstoot

33% van de wereldwijde CO2 uitstoot komt van voedsel. Dat maakt dat niets doen geen optie is. Wij willen er mede voor zorgen dat de aarde voor iedereen leefbaar blijft. Daarom gaan we voor klimaatneutraal in 2050 en hebben we ons gecommitteerd aan SBTi (Science Based Targets initiative) die deze target meetbaar maakt dankzij 3 verschillende scopes.

Om klimaatneutraal haalbaar te maken, stellen we de middellange termijndoelstelling om de uitstoot van onze bakkerijen en transport in 2030 met 50% te verminderen, ook wel scope 1 en 2 genoemd. In scope 3 willen we de uitstoot met 30% verminderen.

Scope 1 directe CO2-uitstoot door eigen organisatie bronnen: eigen gebouw, vervoer en productie.

Scope 2 indirecte CO2-uitstoot van ingekochte bronnen zoals elektriciteit en warmte die ergens anders fysiek worden opgewekt, zoals elektriciteitscentrales.

Scope 3 indirecte CO2-uitstoot door bedrijfsactiviteiten van een andere organisatie. Zoals leveranciers die ons van bloem, boter voorzien.

 

Lantmännen Unibake Benelux klimaatambities voor 2024

 

Minder afval

33% van al het geproduceerde voedsel in de wereld wordt verspild van veld tot vork. We richten ons als voedselproducent op het verminderen van afval en gaan voor duurzame afvalstromen in onze bakkerijen in Moeskroen en Londerzeel.

Duurzame, lokale bloem

We hebben al veel stappen ondernomen in scope 1 en 2, maar 97% van onze uitstoot zit in scope 3. In scope 3 zit onder andere de inkoop van grondstoffen. We focussen ons daarom op ons belangrijkste ingrediënt: bloem. Tegen 2030 verminderen we de CO2-uitstoot van bloem voor Pastridor brood met 30%. De eerste stap zetten we in 2024, door 400 ton van onze bloem klimaatvriendelijk in te kopen bij lokale boeren die aan duurzame akkerbouw doen. Dit programma is onderdeel van ons wereldwijde duurzame landbouwprogramma: Climate & Nature.

Als Lantmännen Unibake Benelux hebben we al heel wat
stappen ondernomen om de emissies te beperken:

 

Minder scope 1 & 2 uitstoot in onze bakkerijen

 • Zonnepanelen
 • Hergebruik van de warmte van onze koelinstallaties
 • Ledverlichting
 • Energiebeheer-systeem

Klimaatvriendelijke categorie en producten

 • Minder waste: afbakken wat je nodig hebt met bake-off
 • Energiereductie door producten met een opvallend korte afbaktijd
 • Afval uit de bakkerij zetten we om in veevoer
 • Gebruik van 100% scharreleieren
 • 99% van onze palmolie is RSPO gecertificeerd
 • 99% van ons verpakkingsmateriaal is recycleerbaar

Minder uitstoot van onze leveranciers in scope 3

 • Een deel van onze bloem kopen we in bij lokale boeren die aan duurzame akkerbouw doen

 

 

 

 

“Ik geloof sterk dat de grootste impact die wij kunnen hebben op duurzaamheid, teruggaat naar de essentie; Het efficiënt omgaan met grondstoffen, energie en de tijd van onze medewerkers. Ik ben dan ook trots dat we de afgelopen jaren de leidende rol hebben opgepakt binnen onze industrie op al deze gebieden. Onze ambitieuze duurzaamheidsdoelen getuigen van onze toewijding voor de komende jaren, gericht op voortdurende verbetering en investeringen.”  

- Gianni Malfait Director Operators