No Waste Republic en Lantmännen Unibake bundelen krachten tegen voedselverspilling

Brusselse start-up verwerkt onverkochte broden tot hoogwaardig paneermeel en panko.
Samen voedselverspilling verminderen: dat is de inzet van de samenwerking tussen Lantmännen Unibake en start-up No Waste Republic. Onverkochte broden uit de Lantmännen Unibake bakkerij in Londerzeel worden in het Brusselse atelier van No Waste Republic verwerkt tot drie soorten broodkruim die opnieuw de voedselketen in gaan.
In 2022 werd er in de Europese Unie ongeveer 132 kilogram voedsel per inwoner per jaar verspild. Een deel van die verspilling vindt plaats tijdens het productieproces. Lantmännen Unibake maakt er al jaren bewust werk van om voedselverspilling zoveel mogelijk te vermijden. Dat gebeurt onder andere door in extra meetpunten te voorzien om afwijkingen snel op te sporen.
Toch is er nog steeds een beperkte mate van overtollig brood. Om ook daarvoor een oplossing te vinden, werkt het bedrijf samen met partners die onverkochte broden kunnen hergebruiken. Het meeste recente partnership is dat met No Waste Republic, de Brusselse start-up die in zijn korte bestaan al een van de laureaten werd van BeCircular, het Brusselse steunprogramma voor de circulaire economie.
“Wij willen bijdragen aan een duurzame toekomst door perfect eetbare broden, die bijvoorbeeld vanwege een afwijkende vorm niet kunnen worden verkocht, te verwerken tot nieuwe, kwalitatieve producten – lokaal en circulair”, zegt mede-oprichter en CEO van No Waste Republic, Charles-Louis Stinglhamber.
“We sorteren, drogen en vermalen het witte brood tot verschillende soorten broodkruim, afhankelijk van de toepassing. Vandaag hebben we drie producten: klassiek paneermeel, panko (de Japanse, iets grovere versie van broodkruim) en broodkorstjes, waarmee brouwerijen een deel van de mout in hun bier kunnen vervangen.”
Elke ton broodkruim die No Waste Republic produceert, vermijdt meer dan 1 ton uitstoot van broeikasgassen (tCO₂): er hoeft geen nieuw brood te worden gebakken, de transportkosten blijven beperkt en er wordt grotendeels groene stroom gebruikt. “We vinden deze circulaire samenwerking belangrijk. Dat ons brood in een nieuwe vorm een ingrediënt wordt van bijvoorbeeld bekroonde garnaalkroketten, toont ons gezamenlijke engagement voor kwaliteit en is ook een mooi voorbeeld van duurzaamheid in de praktijk”, zegt Gianni Malfait, Operations Director van Lantmännen Unibake.
“Als deel van een Zweedse landbouwcoöperatieve vormt duurzaamheid echt een onderdeel van onze bedrijfsstrategie. Niet voor niets is Baking for a better world de leidraad voor al onze inspanningen rond duurzaamheid. Wij zijn al sinds 2021 betrokken bij het Science Based Targets initiative, dat bedrijven ondersteunt om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord. Dat we met verschillende partijen in de voedselketen samen verspilling aanpakken, draagt bij aan een duurzamere toekomst.”